Üritused

kolmapäev, 5. aprill 2017

Maagiline mesi

4. aprillil külastasid 1. - 4. ja 6. - 9. klassi õpilased Eesti Põllumajandusmuuseumi Tartumaal Ülenurmes.   http://epm.kovtp.ee/                                                           Tasuta õppereis toimus projekti „Eesti toit“ raames. Osalesime toiduteemalises haridusprogrammis „Maagiline mesi“.

Alustasime programmi uhke mõisahoone saalis, kus tutvusime Mari Jõgiste vahamaalide näitusega „Sülem". Kunstnik on nii näituse sisus kui tehnikas lähtunud mesilastest.



Mõisa mammut




Klaveril vahaküünlad



Vaha on kohati nii paks, et maal on reljeefne



















Programm jätkus meemajas.




















Lähemalt mesilastest: 

Nad elavad suurte peredena. Peres on üks emamesilane, kes elab taru alaosas ja kelle ülesandeks on muneda. Munemisperioodil muneb ta ööpäevas 1500 - 2000 muna. Tarust väljub ta ainult "pulmareisiks" või kui tahab sülemiga mujale kolida. Ta elab kuni 5 aastat. 









Suvel elab peres mõnisada isamesilast ehk leske. Neid on vaja selleks, et järglasi saada. Nad elavad 2 - 3 kuud. 








Sõltuvalt aastaajast elab peres 15 000 - 70 000 töömesilast, kes tegelikult on emamesilased, kes ei saa muneda. Olenevalt vanusest teevad nad erinevaid töid: 3-päevaselt hakkavad puhastama kärgi, toidavad "lapsi", puhastavad taru, ehitavad kärgi, võtavad vastu nektari ning teevad sellest mee, valvavad taru. Alles kahenädalaselt lendavad nektarit, õietolmu ja vett tooma. Nektarit imevad pika imilondiga ning koguvad selle meepõide. Et see täis saaks, külastab ta umbes tuhandet õit. Õietolmu paneb mesilane oma tagajalgadel asuvatesse "korvikestesse". Päevas teeb ta 10 väljalendu. Nende eluiga on ainult 35 - 45 päeva. 














Sülemist



























Sülemikastid












Mesinikud kasvatavad mesilasi mesitarudes. Erinevad mesitarud




























Mesinik töötab



























Mesiniku tööriistad:

Suitsikud

Kärjekandekast




Meevurr




























Kärgede pealt äralõigatud vaha sulatatakse ja pressitakse:

Vahapress ja vahasulatusnõu




















Traatimise laud, kunstkärje plaat- press











Mesilased ehitavad vahast kuusnurkseid kärjekanne, kuhu pannakse: 

  • nektarist valmistatud mesi, mis on kogu perele toiduks ja tagavaraks
  • õietolm
  • munad

Toitmisnõud










Mis on suir?








Suir on konserveeritud (säilima pandud) õietolm.

Mis on taruvaik?









Taruvaik on puude kaitsevahend, mida mesilased korjavad papli, kase, haava, paju, kastani, lepa, saare jt pungadelt, võrsetelt ja lehtedelt ning kannavad tarusse jalgadega. Tarus töödeldakse seda lõuanäärmete nõrega. Hooaja jooksul toodab üks mesilane seda 50- 300 grammi. Kui mesila on okasmetsas, on taruvaik tumeroheline või pruun, kui lehtmetsas, siis kollakashall või pruun. Mesilased vajavad taruvaiku pragude kittimiseks, seinte lakkimiseks, kärgede tugevdamiseks, lennuava vähendamiseks. Taruvaik teeb taru veekindlaks ning hoiab tänu desifintseerivale toimele puhtana. Hoiab mesilasperet viiruste, seente ja bakterite eest.










Mesilaste kasu:

Õielt nektarit ja õietolmu kogudes tolmeldavad mesilased taimi. Ligikaudu 80% putuktolmlevatest põllukultuuride õitest tolmeldavad mesilased. Mesilaste abil tolmeldamine parandab oluliselt viljade kvaliteeti, kiireneb viljade valmimine.

Mesindus arvudes:




Herbaarlehtedel meetaimi: valge ristik, vaarikas, võilill, paiseleht, harilik ussikeel, põdrakanep, keerispea, harilik lumimari, raps, harilik nõiahammas, veiste- südamerohi, tatar, nõmm- liivatee, sile tondipea, valge mesikas, kanarbik, pärn.











Vahetund tuuliku kõrval muuseumi mänguplatsil:
























Tehnikahuvilised leidsid vanad traktorid.











Programm jätkus õpikojas.





















Õppeklass oli sisustatud väga vana koolitoa mööbliga.

Väga vanad koolipingid




Vana koolitahvel


Tindipotid, portfell


Arvelaud












































































Tunni teemale kohaselt kõikjal tarkusi seoses mesilastega:












































Kõigepealt vaatasime vana head multifilmi "Meemeistrite linn", selle leiad siit: https://www.youtube.com/watch?v=7rxJL26Pltc&t=5s  

Seejärel hakkasime laual ootavatest vahaplaatidest ja nöörijuppidest vahaküünlaid. Et küünal kauem põleks, tuli ta tihedalt kokku "veeretada".






















Siis saime lusikad ja hakkasime mett degusteerima.





















Õppepäev lõppes korraliku kõhutäiega.

























Kingituseks anti kaasa Ellen Pärna raamatud "Kärje-Kärdi ja Mee-Meeli meeraamat" (ehtne lastepärane mesilaste õppimise raamat) 






Kuna nooremad robootikud uurisid selle aasta näituseks valmistumisel mesilast, lisan siia mõned nendega kasutatud materjalid:

Video mesilase arengust munast töömesilaseks -                       https://www.youtube.com/watch?v=f6mJ7e5YmnE

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar