Üritused

kolmapäev, 24. september 2014

Hellenurme vesiveskis

Hellenurme vesiveskis

23. septembril toimus 2. ja 3. klassi lastele Hellenurme Veskimuuseumis Lilli looduskeskuse tasuta õppeprogramm Veest leivani. 
Kui 100 aastat tagasi tegutses Eestis 700 vesiveskit, siis praegu ainult 1.

Hellenurme Veskimuuseum


Vesiveski asub Elva jõel.

Et vesi jõuaks tööd teha, ehitati tema teele tamm, mis tõkestas veevoolu.




















Tekkis paisjärv. Teisel kalda paistab Hellenurme mõis.

Vesi puhastatakse prahist. Siit voolab vesi veski alla.


"Aken" tee ja veski seina vahel.




Tammist lastakse osa vett läbi.


Teiselpool tammi jätkab jõgi kõva kohinaga oma teed.




Vaatasime, missugused on turbiinid.

Seejärel läksime üle vana veskikivi vesiveskisse sisse.





















Eelmisel õhtul oli veskiemand seganud astjas kuuma vee ja jahu, sellest sai valmis juuretis.




















Lapsed lisasid tunde järgi soola ja rukkijahu.






















Taavi pidi tainast nii kaua sõtkuma, kuni see tuli käte küljest lahti.




















Seejärel vormis iga laps oma taignatükist leiva ning kaunistas selle.













































Nüüd ahi roobiga puhtaks, näputäis jahu ahju, et teada saada, kui kuum ta on. Seejärel pandi leivad leivalabidaga küpsema.






















Kuni leivad küpsesid ahjus, tutvusime veski ülemiste korrustega.

Kõik masinad liikusid veskis vee jõul. Mölder tegi turbiini lahti ja vee jõul sõitis vili liftiga üles, seal lasti vili puhastamiseks kolusse. Vili läbis mitu sõela. Terad eraldati sõkaldest. Puhastatud teri hakkasid purustama metallist rullid- valtsid. Sõelad sorteerisid erinevaid jahusorte. Elevaatorist kukkus jahu alla. Ja jälle 4. korrusele, kuni vajalik jahu valmis. 




















Puhastatud vili jõuab kottidesse.




















Veskis sõeluvad püksid püüli.





















See masin sorteerib herneid.




















Siia "saabub" manna.





















Erinevad jahud: jäme klii, peen klii, tume püül, sõre jahu jt.

Odrast tehakse erineva jämedusega tangusid.

Rukist jahvatatakse kivide vahel, mis on niisugused:





















Vahepeal on leib valmis küpsenud ja igaüks kaunistab oma leivakesele paberkoti.






















Ja sealt nad kuumakesed tulevad!




















Oi kui maitsvad!










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar